Η «επανάσταση» πάει… Θάτσερ

στις

Για πολλά χρόνια οι πολέμιοι της Θάτσερ προσπαθούσαν να πείσουν,

με λόγια,

πως οι άνθρωποι ως κοινωνικά όντα ζουν σε κοινωνίες για τις οποίες παλεύουν, νοιάζονται και αγωνίζονται. Με τις οποίες συνδέονται με ανώτερα ιδανικά που είναι αδιαπραγμάτευτα.

Η φράση της, το 1987, πως δεν υπάρχει κοινωνία (σσ.έτσι όπως την εννοούν όσοι της φορτώνουν τα προβλήματα τους) αλλά μόνο άτομα, άνδρες και γυναίκες και οικογένειες, και πως οι κυβερνήσεις ότι είναι να κάνουν θα το κάνουν μεσω του κάθε ατόμου που οφείλει να κοιτάει τον εαυτό, την οικογένεια άντε και τους γείτονες του, ήταν «κόκκινο πανί».

Οι πολέμιοι της έλεγαν πως η ανθρώπινη ολοκλήρωση επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την αλληλεπίδραση, την συμπόρευση, την κοινωνικοποίηση που είναι ποιοτικά διαφορετική από το αγελαίο όπου η συνύπαρξη επιβάλλεται μόνο και μόνο για να εξοικονομηθούν πόροι (τροφή) για την επιβίωση της ομάδας και τίποτα άλλο.

Λέγαν πως υπάρχει μια δύναμη εσωτερική στον καθένα που ζητούσε ειρήνη, δικαιοσύνη, ευημερία και ροζ συννεφάκια.

Υπήρχε ένας στόχος ανώτερος που δεν τον καταλάβαιναν αυτοί που όλα τα μετράνε με το χρήμα. Λέγαν.

Και να που ο καιρός έφερε χρόνους που ούτε  τα σύμβολα, ούτε η πίστη, ούτε οι εθνικές  αναφορές μετράγαν και είχαν ξεχαστεί ώσπου ένα λάβαρο ευκαιρίας χρειάστηκε να ανεμισει.

Υψηλές ιδέες και ιδανικά, σε τιμές ευκαιρίας που τελικά γκρεμίζουν κοινές πορείες, ιστορικές αναφορές και οράματα.

Και μάλιστα αυτά σε εποχές που δεν μοιάζουν με άλλες δεκαετίες πολύ πιο άγριες αλλά σε εποχές που πολλοί περισσότεροι ζούν πολύ καλύτερα αλλά και που πολλοί περισσότεροι νιώθουν πως στερούνται «βασικά πράγματα». Ένα καινούργιο αυτοκίνητο, ένα καινούργιο κινητό, κτλ…

Γιατί όμως σε εποχές πιο εύκολες τα πράγματα στραβώνουν πιο εύκολα;

Η απάντηση δεν είναι στον Μάσλοου και την πυραμίδα της ιεράρχησης των αναγκών.

Η Θάτσερ (και οι θεωρητικοί του κομμουνισμού μην σου πώ….)   τα έλεγαν πολύ ωραία.

Μονάδες υπάρχουν που συμπορεύονται για να εξασφαλίσουν, για να μεγαλώσουν το κεφάλαιο τους.

Και όπως η ζωή απέδειξε όσο και να το πολλαπλασιάσουν δεν θα τους φτάνει γιατί φροντίζουν να …πολλαπλασιάζουν και τις ανάγκες τους.

Συμφέρον υπάρχει και όποια αγέλη το εξυπηρετεί καλά είναι.

Να έχουμε μόνο τον νού μας μπας και καταφέρουμε ακόμα και στην ομαδούλα μας να κρατήσουμε την μερίδα του λέοντος για τον εαυτούλη μας.

Σημείωση: Σχολιάζοντας το ΚΚΕ τα της Καταλονίας αναφέρει: η απόφαση της καταλανικής κυβέρνησης για την προκήρυξη δημοψηφίσματος δεν έχει στόχο να επιλύσει τα προβλήματα του λαού της Καταλονίας και να υπηρετήσει τα συμφέροντά του, ανεξάρτητα απ’ την όποια αποδοχή που μπορεί να έχει αυτή η απόφαση σε πλατιά λαϊκά στρώματα. Υπηρετεί τμήματα του κεφαλαίου, που θεωρούν ότι σ’ αυτή τη φάση τα συμφέροντά τους υπηρετούνται καλύτερα μέσω μιας πιο διευρυμένης αυτονομίας ή ακόμη κι ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας απ’ την υπόλοιπη Ισπανία. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει και από άλλα παρόμοια δημοψηφίσματα, όπως αυτά που έγιναν στη Σκωτία, τη Βρετανία για την αποχώρηση απ’ την ΕΕ ή το δημοψήφισμα στο ιρακινό Κουρδιστάν με την εμπλοκή μάλιστα ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων….

Έτσι είναι. Η επανάσταση προϋποθέτει θυσία, χασούρα. Να απλώσεις το χέρι στον αδύναμο. Αλλά να μου πείς αυτό είναι θρησκεία και πέφτουμε και πάλι στην συντήρηση θα σου πει ο άλλος.

Σωστό και αυτό

 

Advertisements