Πως αντί να εισπράξουμε δισεκατομμύρια θα βάλουμε τελικά το χέρι στην τσέπη…(και ένα σχόλιο για τα Σκόπια)

στις

  • Θα μαζευτούν δισεκατομμύρια στα ταμεία του στρατού;
  • Θα σταματήσουμε να πληρώνουμε νοίκια;
  • Είναι …«Μακεδονία» τα Σκόπια;

Το 2015 δημοσιεύματα ανέφεραν πως σύντομα τα «χακί ταμεία» θα γεμίσουν ασφυκτικά από ευρώ.

Από την αξιοποίηση των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το κέρδος υπολογιζόταν στα 1,1 δισεκατομμύρια / έτος.

Χαρακτηριστικά δημοσίευμα του in.gr (29/5/2015) αναφέρει: Τα ποσά που θα αποφέρει η αξιοποίηση, ο στόχος είναι για 1,1 δισ. ευρώ ετησίως, θα διατεθούν στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και στα Μετοχικά Ταμεία.

Κρατάμε λοιπόν, 2015: Στόχος 1,1 δισ.

Το θέμα δεν έφυγε ποτέ από την επικαιρότητα.

Στις 9/6/2016 στην Καθημερινή διαβάζουμε ότι ο Πάνος Καμμένος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ανέφερε πως η αξιοποίηση της περιουσίας των Ε.Δ., θα πραγματοποιηθεί με την παραχώρησή της στους ενδιαφερόμενους επενδυτές από 50 μέχρι 99 έτη, με ετήσιο τίμημα 5% επί του προαναφερόμενου ποσού, γεγονός που συνεπάγεται ετήσια έσοδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Κρατάμε λοιπόν, 2016: Στόχος άνω του 1,5 δισ.

Και φτάσαμε στο 2017. Πριν λίγο βγήκε μια ανακοίνωση  για ακίνητα που νοικιάστηκαν.

H ανακοίνωση λέει πως νοικιάστηκε:

α) Το πρώην στρατοπεδο «Λιόση» με μηνιαίο μίσθωμα (3.400,00€) για εικοσιπέντε (25) έτη με δυνατότητα παράτασης για άλλα εικοσιπέντε (25) έτη, με ελάχιστη αναπροσαρμογή 1% το χρόνο.

Το συνολικό οικονομικό όφελος για την Υπηρεσία από τη συγκεκριμένη σύμβαση μισθώσεως (για εικοσιπέντε (25) έτη) θα είναι κατ΄ ελάχιστον 1.152.322,54 €.

β) Κατάστημα επί της οδού Σούτσου με μηνιαίο μίσθωμα 6.700€ για δώδεκα (12) έτη, με δυνατότητα παράτασης για δώδεκα έτη, με ελάχιστη αναπροσαρμογή 1% το χρόνο.

Το συνολικό οικονομικό όφελος για την Υπηρεσία από τη συγκεκριμένη σύμβαση μισθώσεως (για δώδεκα (12) έτη) θα είναι κατ΄ ελάχιστον 1.019.673,24 €.

γ) Ακίνητο επί της Οδού Θ. Πουλίδου στην  Καβάλα,  με μηνιαίο μίσθωμα (4.000,00€) για είκοσι (20) έτη, με δυνατότητα παράτασης για άλλα είκοσι (20) έτη, με ελάχιστη αναπροσαρμογή 1% το χρόνο.

Για τους πρώτους έξι (6) μήνες της μισθώσεως προβλέπεται η καταβολή του 50% του μισθώματος. Το συνολικό οικονομικό όφελος για την Υπηρεσία από τη συγκεκριμένη σύμβαση μισθώσεως (για είκοσι (20) έτη) θα είναι κατ΄ ελάχιστον 1.034.922,962€.             

                                                                                                                                                             

δ) Ακίνητο επί της Οδού Κολοκοτρώνη  με μηνιαίο μίσθωμα (40.000,00€) για είκοσι (20) έτη, με δυνατότητα παράτασης για άλλα είκοσι (20) έτη, με ελάχιστη αναπροσαρμογή 1% το χρόνο.

Για τους πρώτους έξι (6) μήνες της μισθώσεως προβλέπεται η καταβολή του 50% του μισθώματος. Το συνολικό οικονομικό όφελος για την Υπηρεσία από τη συγκεκριμένη σύμβαση μισθώσεως (για είκοσι (20) έτη) θα είναι κατ΄ ελάχιστον 10.349.229,62€.

Η ίδια ανακοίνωση λέει πως:

Για τις 6 Σεπ 17 έχει ήδη προκηρυχθεί και θα διενεργηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΥΠΕΘΑ/ΥΠΑΑΠΕΔ, ο ηλεκτρονικός πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση του ισόγειου καταστήματος που ευρίσκεται στην Οδό Κοτοπούλη 3, Αθήνα (ΜΤΑ).   

        Κατόπιν των ανωτέρω, προκύπτει ότι απόρροια των γόνιμων διενεργηθέντων διαγωνισμών είναι η επίτευξη ελάχιστου οικονομικού οφέλους  για τις Ε.Δ. ύψους 13.556.148,362 €.
(σ.σ. η ανακοίνωση αναφέρεται στα λεπτά του ευρώ με τριψήφιο αριθμό)

Συμπέρασμα πρώτο, μάλλον δύσκολα, πολύ δύσκολα μάλλον, θα φτάσουν ποτέ τα ετήσια έσοδα το 1,5 δισ.

Πάμε τώρα και στο δεύτερο συμπέρασμα με την χρήση ενός παραδείγματος, και ας ευχηθούμε, ανάποδα από οτι γίνεται σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, να μην έχουν πάρει τα ακίνητα ιδιώτες αλλά κάποιος κρατικός φορέας.

Γιατί όμως, κόντρα σε ότι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο θα ήταν καλύτερα αντί να εισπραχθούν χρήματα από τον ιδιωτικό τομέα στα κρατικά ταμεία να γυρνάνε απλά λεφτά χωρίς κανένα ουσιαστικό νόημα από κωδικό σε κωδικό του κρατικού προϋπολογισμού;

Το τελευταίο ακίνητο που νοίκιασε το υπουργείο Άμυνας βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Βουλή.

380 μέτρα από το metro Συντάγματος.

Το ακίνητο του Άμυνας, 4.160,5 τ.μ. , νοικιάστηκε για 40.000/μήνα.

Η Βουλή από την μεριά της νοικιάζει επίσης ακίνητα στην περιοχή.

Νοικιάζει 474,86 τ.μ. για 14.198,31 €/μήνα

442 τ.μ. για 11.995,81 €/μήνα

980 τ.μ. για 29.306,78 €/μήνα

468,20 τ.μ.,  για 13.999,18 €/μήνα

162 τ.μ., για 3.262,52 €/μήνα

345 τ.μ., για 6.947,99 €/μήνα

749 τ.μ.για 14.485,77 €/μήνα

Δηλαδή νοικιάζει συνολικά περίπου ένα ακίνητο σαν το ακίνητο που έχει ο στρατός, περίπου 3.700 τετραγωνικά συνολικά για περίπου τα διπλά λεφτά από όσα θα πάρει ο στρατός, περίπου 90.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως η Βουλή νοικιάζει και πάρκινγκ παρότι η Αθήνα και ασφαλής πόλη είναι (όπως λένε οι πολιτικοί πρώτοι από όλους) και η Βουλή έχει λεωφορεία, metro, τραμ που φτάνουν ως την πόρτα της, οπότε θα μπορούσε να ζητήσει από όσους επιθυμούν να πηγαίνουν με το αυτοκίνητο τους αντί με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να πληρώνουν το πάρκινγκ μόνοι τους.

Ή ακόμα καλύτερα να μαζευτούν τα κόμματα και να νοικιάσουν ίσως και φτηνότερα το πάρκινγκ που διαθέτει το υπουργείο Άμυνας περίπου 700 μέτρα από την Βουλή.

Συμπέρασμα δεύτερο δεν υπάρχει περίπτωση σε αυτή την χώρα ούτε στα απλούστερα των πραγμάτων να γίνει το παραμικρό για να γλιτώσει λεφτά ο φορολογούμενος. Οι ανανεώσεις των μισθώσεων έγιναν πριν λίγους μήνες. Δεν μιλάνε μεταξύ τους στην κυβέρνηση να πουν «έχουμε ένα ακίνητο εδώ δίπλα λέτε να το θέλει κανείς»;

Και τέλος ένα σχόλιο…

Η επίσημη ιστοσελίδα της ΚΡΑΤΙΚΗΣ, ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ χρησιμοποιεί χάρτη που αναφέρει τα Σκόπια ως «Μακεδονία» για να δείχνει που υπάρχουν «χακί ακίνητα».

Απο κάτω αναφέρει:

Η ονομασία ‘‘Μακεδονία’’ που αποδίδεται στη γειτονική χώρα όπως φαίνεται στο χάρτη έχει εκχωρηθεί από την εταιρία Google Inc. Ιδιοκτήτη της εφαρμογής χάρτες «Google Maps».

Η χρήση της εφαρμογής δεν συνιστά αποδοχή του συγκεκριμένου ονόματος εκ μέρους του κράτους της Ελληνικής Κυβέρνησης, το επίσημο όνομα του οποίου είναι ‘Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας’ (ΠΓΔΜ) σύμφωνα με την απόφαση υπ. αρ. 817/1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Ήταν άραγε τόσο δύσκολο να φτιαχτεί με βάση ένα χάρτη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού ένας ψηφιακός χάρτης και πάνω του να μπούν τα ακίνητα ;

#no_hope

Advertisements