Καλπάζουν οι ελληνικές επενδύσεις αλλά όχι στην Ελλάδα

στις

Το ποσό μαμούθ των περίπου 500.000.000 ευρώ επένδυσαν οι Έλληνες στην Σερβία σε λιγότερο από έξι μήνες!

Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Σερβίας Α. Βούτσιτς που δήλωσε στις 13 του μήνα στη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, πως οι ελληνικές επενδύσεις (συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού τομέα) φτάνουν τα 2,5 δισεκατομμύρια Ευρώ (!)

Συγκεκριμένα είπε: «Ως προς τις ελληνικές επενδύσεις στη χώρα μου, θα ήθελα να τονίσω ότι οι Έλληνες έχουν επενδύσει μέχρι τώρα 2,5 δις. ευρώ και αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις από την ελληνική πλευρά. Επενδύσεις που όχι μόνον θα αφορούν τον τραπεζικό τομέα, αλλά και άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός».

Στα τέλη Ιανουαρίου ο Σέρβος Πρόεδρος είχε δηλώσει, με αφορμή διμερείς επαφές που έγιναν στην Σερβία, πως οι ελληνικές επενδύσεις είναι στα 2 δισεκατομμύρια.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους επενδυτές της χώρας μας. Υπάρχουν πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα περισσότερα είναι στις τράπεζες. Και παρά τα προβλήματα που υπήρχαν λόγω των σχέσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, οι ελληνικές τράπεζες στη Σερβία, δεν είχαν προβλήματα, δεν υπήρχε ανακεφαλαίωση παρόλο που δεν ήταν εύκολοι καιροί» είχε πεί χαρακτηριστικά.

Συμπέρασμα: Σε κάτι λιγότερο από 6 μήνες περίπου 500.000.000 ευρώ επιπλέον πήγαν στην Σερβία από την Ελλάδα αφού η Σερβία πλεονεκτεί ως επενδυτικός προορισμός.

Όμως ο λογαριασμός υπέρ της Σερβίας που βάζει τα δυνατά της για να αλλάξει δεν τελειώνει εδώ αφού όπως επίσης είπε ο Σέρβος Πρόεδρος σημειώθηκε αύξηση των σερβικών εξαγωγών προς την Ελλάδα το πρώτο πεντάμηνο του 2017 κατά 10,5%.

Παράλληλα η Σερβία έχει 2,2% ανάπτυξη θέλει να φτάσει το 3%  ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και μάλιστα, παρουσίασε πλεόνασμα, όχι μόνον πρωτογενές.

Ποιός είναι ο στόχος της Σερβίας μέτά από αυτη την επιτυχημένη πορεία; Να γίνει ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να βελτιώσει και άλλο την θέση της.

Είναι τόσο απλό, για όποιον θέλει να μπορεί.

Advertisements