Συν Αθηνά και …χήρες κίνει

στις

Σήμερα στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν χήρες και φορείς που τους συμπαραστέκονται κατά του νόμου που κόβει τις συντάξεις χηρείας.

Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εκπληκτικό.

Δείχνει πως δεν φτάνει να περιμένεις ουρανοκατέβατες λύσεις, αλλά χρειάζεται και αγώνας. Συν Αθηνά….

Και αν τελικά οι υποσχέσεις που πήραν οι χήρες γίνουν πράξεις αποτελεί και….μάθημα για το πως μπορεί κάποιος να γίνει δυσάρεστος ενώ είναι στην… αντιπολίτευση.

Ας τα δούμε όλα με την σειρά όμως.

Οι χήρες διαφωνούν (προφανώς) στον νόμο που τους κόβει τις συντάξεις.

Νόμος  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Τι προβλέπει ο νόμος (απο το blog του Απόστολου Παπαπαρίση):

(1)   Να χορηγείται στον επιζώντα σύζυγο το 50% και όχι το 70% που ίσχυε μέχρι πρότινος, της σύνταξης που θα εδικαιούτο ο εκλιπών κατά το χρόνο του θανάτου του.

(2)   Η «προσωπική διαφορά» μετά τον υπολογισμό της σύνταξης να μην μεταφέρεται στις συντάξεις χηρείας

(3)   Η σύνταξη να χορηγείται με ηλικιακά κριτήρια, όπως παρακάτω:

(α)   Είσαι πάνω από 55 ετών, παίρνεις σύνταξη εσαεί.

(β)   Είσαι 52 έως 55 ετών, χορηγείται σύνταξη για 3 έτη, διακόπτεται και χορηγείται ξανά στην ηλικία των 67 ετών.

(γ)   Είσαι κάτω των 52 ετών, χορηγείται σύνταξη μόνον για 3 έτη και μετά διακόπτεται οριστικώς.

(δ)   Σε περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα παιδιά η περίοδος χορήγησης σύνταξης παρατείνεται μέχρι να γίνει το μικρότερο 18 ετών ή 24 ετών εφόσον φοιτά σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Για να μην χάσουν την σύνταξη χηρείας  (ουσιαστικά τις εισφορές των συζύγων) οι χήρες έχουν φέρει τον κόσμο τα πάνω κάτω με την συμπαράσταση φορέων και κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Έφτιαξαν μέχρι και σύλλογο (εδω).

Σήμερα λοιπόν για ένα θέμα που αφορά σχετικά λίγες περιπτώσεις (και άρα έχει μικρό οικονομικό κόστος για να ικανοποιηθεί) έγινε το εξής καταπληκτικό.

Οι χήρες έκαναν πορεία. Κοντά τους ήταν πάρα πολλοί. Τι θα πεί «πάρα πολλοί»;

Δεν ήταν χιλιάδες αλλά αν σκεφτεί κανείς πως στις μέρες μας ακόμα και για συγκεντρώσεις που αφορούν μεγάλα συνδικαλιστικά σωματεία μετα βίας μαζεύονται μερικές δεκάδες είναι καταπληκτικό που μαζεύτηκαν όσοι μαζεύτηκαν.

Ήταν εκεί και οι χήρες που ενδιαφέρονται άμεσα, και αυτοί που τις στηρίζουν από την πρώτη στιγμή (πχ οι Ενώσεις Αποστράτων, συνδικαλιστές, κτλ), και πολλοί φορείς (λεπτομερής λίστα στον σύλλογο ΑΞΙΑ), και φυσικά πολιτικοί, κτλ (αλλά για αυτούς ας πούμε πως έχουν πολιτικό κίνητρο), και άνθρωποι που απλά σκέφτηκαν πως μπορεί αύριο να έχουν και αυτοί το ίδιο πρόβλημα.

Τα απίστευτα μιας συνάντησης.

Οι χήρες τελικά πήγαν στο Μαξίμου και εκεί συνέβη το θαύμα.

Τι είπαν οι χήρες μολις βγήκαν;

Πως στο Μαξίμου τους είπαν πως δεν είχαν πλήρη εικόνα του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί (!!!). Απίστευτο δεν είναι αυτό; Να ταλαιπωρείται κόσμος, να γίνεται χαμός στην Βουλή με ερωτήσεις και στα ΜΜΕ με ρεπορτάζ και το Μαξίμου να μην ξέρει…..

Ενώ τις διαβεβαίωσαν και πως θα προσπαθήσουν λύση για το θέμα τους μέσω του υπουργείου Εργασίας.

Πρακτικά μάλλον στο Μαξίμου είδαν στα site και τα κανάλια τις φωτογραφιές με τις χήρες στα μαύρα και σου είπαν άσε να μην την πάθουμε σαν τον Σαμαρά με τις καθαρίστριες. Μερικές λίγες γυναίκες αφορά, κάτι ψιλά είναι οι συντάξεις δώστες να τελειώνουμε.

Συν Αθηνά λοιπόν και …χήρα κίνει γιατί αν δεν είχαν βγει στον δρόμο άκρη δεν θα έβγαζαν.

ΥΓ:

Αν τελικά αυτή την φορά η κυβέρνηση πρωτοτυπήσει και κάνει τα λόγια πράξη θα έχει συμβεί και το εξής φανταστικό.

Η κυβέρνηση αρχικά έλεγε πως οι χήρες, στα 50+ μπορούν να εργαστούν. Πράγμα προφανώς απίθανο για όποιον ζει στην πραγματική πραγματικότητα και ξέρει την Ελλάδα της ανεργίας του ιδιωτικού τομέα.

Αυτό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Και από βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ.

Τώρα που η κυβέρνηση λέει πως θα κάνει πίσω ποιος ανοίγει θέμα «ένταξης στην αγορά εργασίας»;

Η …Νέα Δημοκρατία. Που ανοίγει θέμα για προσλήψεις στις χήρες των 50+ προφανώς στο Δημόσιο.

Να καλυφθεί δηλαδή μια θέση εργασίας από μια χήρα 50+, που θα εργαστεί για λίγα χρόνια, με μισθοδοτικό κόστος μεγαλύτερο πιθανότατα από μια σύνταξη, και να έχει το κράτος έναν/μια άνεργο/η και ανασφάλιστο/η που θα τον/την βρεί μπροστά του αργά ή γρήγορα….

Τι είπαν στις χήρες;

Είναι χρέος όλων μας, και εμείς στη Ν.Δ. θα δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση, να αναζητήσουμε δίκαιες λύσεις για τις συντάξεις χηρείας. Πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές που θα αντικατοπτρίζουν τις εισφορές που έχει καταβάλει και τα χρόνια εργασίας του θανόντα, αλλά και την υφιστάμενη πραγματικότητα, ενώ θα πρέπει να προσπαθήσουμε για την ένταξη ή επανένταξη του επιζώντα ή της επιζήσασας συζύγου στην αγορά εργασίας, για τις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό. (η πλήρης δήλωση στην σελίδα του συλλόγου που έκαναν οι χήρες)

Και κάπως έτσι κλείνουν οι ψαλίδες στις δημοσκοπήσεις…….

 

Advertisements