Μετράτε γκολάρες σε τράπεζες, τουρισμό, αγροτικά προϊόντα

στις

Σημειώνω ένα προς ένα τα γκολ που φάγαμε σήμερα στην Σερβία κατα την επίσκεψη του πρωθυπουργού και που κατα περίεργο τρόπο τα κανάλια περάσαν στο ντούκου.

Πρώτον (ψιλολόγια μπροστά σε ότι ακολουθεί…) οι Σέρβοι μας είπαν πως έχουν σιχαθεί να ακούν για το παρελθόν. «Οι συνομιλίες μας δεν βασίστηκαν στο παρελθόν μας, αλλά πριν από όλα σε αυτό που πρέπει να κάνουμε στο μέλλον», είπε ο Βούτσιτς.

Φυσικά ο λόγος που είχαν γράψει στον πρωθυπουργό ήταν οι γνωστές αερολογίες που κοπιάρουν απο το γκουγκλ.«Οι δύο λαοί μας είναι γνωστό ότι συνδέονται με σημαντικούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς, με σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, την ειλικρινή φιλία και την αλληλεγγύη σε δύσκολες στιγμές. Υπάρχουν κοινές πνευματικές, θρησκευτικές παραδόσεις, κυρίως, όμως, υπάρχει η κοινή πορεία στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας. Στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας, οι λαοί μας βρέθηκαν από την ίδια μεριά μαχόμενοι για ιδανικά και αξίες. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, βρεθήκαμε στην ίδια πλευρά της Ιστορίας. Αργότερα διατηρήσαμε….»

Δεύτερον. Μας είπαν οι Σέρβοι οτι ακούστε να δείτε φίλοι Έλληνες και λεφτά έχετε και έρχεστε και τα ξοδευέτε εδω. Λέει ο Βούτσιτς «Στο πλαίσιο αυτό ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός και όχι μόνο για τους Σέρβους που επισκέπτονται την Ελλάδα – που επισήμως είναι ο πρώτος προορισμός για τους πολίτες μας – αλλά για πρώτη φορά έχουμε μεγάλη αύξηση των Ελλήνων τουριστών στη Σερβία. Το 2015-2016, είχαμε αύξηση 37%, δηλαδή 52.070 επισκέπτες, ενώ οι διανυκτερεύσεις άγγιξαν το 49%».

Τρίτο, και ίσως το καλύτερο της ημέρας.Η γκολάραρα για το τραπεζικό σύστημα. Το λές και τρίποντο.

Με τον Βούτσιτς ούτε λίγο ούτε πολύ να ευχαριστεί την κυβέρνηση που διαλύει την χώρα και τρέχουν πανικόβλητοι οι επιχειρηματίες να επενδύσουν στα Βαλκάνια.Τι του είπε; «Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους επενδυτές της χώρας μας. Υπάρχουν πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα περισσότερα είναι στις τράπεζες. Και παρά τα προβλήματα που υπήρχαν λόγω των σχέσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, οι ελληνικές τράπεζες στη Σερβία, δεν είχαν προβλήματα, δεν υπήρχε ανακεφαλαίωση παρόλο που δεν ήταν εύκολοι καιροί».

Τέταρτη γκολάρα, διοτι ο Σέρβος είναι γάτος και πιάνει την ευκαιρία να βοηθήσει την χώρα του (και καλά κάνει). «Αυτό που θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό και το οποίο μπορούμε να κάνουμε, είναι να αυξήσουμε τις εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων. Νομίζω ότι εμείς ως Σερβία δεν κάναμε αρκετά πάνω στο θέμα αυτό» είπε ο Βούτσιτς στην Ελλάδα θυμίζοντας εμμέσως πλήν σαφώς πως η χώρα που ονειρεύεται δραχμές και άρα περισσότερη φτώχεια ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ απο τις εισαγωγές ακόμα και σε αγροτικά προιόντα!!! Άλλη μια γκολάρα.

Το ΓΛΕΝΤΙ όμως ήρθε με την ερώτηση που έκανε η ΕΡΤ.

Ρωτάει η ΕΡΤ:« Ερώτηση και για τους δύο Πρωθυπουργούς: Αναφερθήκατε στα οικονομικά οφέλη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, ποια είναι τα πολιτικά οφέλη που προκύπτουν από τη συνεργασία μεταξύ Αθηνών και Βελιγραδίου. Και κάτι άλλο: Και σε τι βάθος χρόνου βλέπετε την υλοποίηση του σχεδίου της σιδηροδρομικής σύνδεσης Πειραιά –Βελιγραδίου;«

Και ξεκινάει ο Βούτσιτς κάτι γκολάρες, μα κάτι γκολάρες…

«Θα προσπαθήσω σύντομα να απαντήσω, αλλά πιστεύω ότι θα σας ενδιαφέρει πιο πολύ η απάντηση του κ. Τσίπρα.

Εμείς ξεκινήσαμε το μέρος του σιδηροδρόμου μας προς την πόλη Νις. Δεν είναι με την πρέπουσα ταχύτητα που θεωρούμε, αλλά είμαστε έτοιμοι, διότι η κατάσταση του προϋπολογισμού μας είναι όλο και καλύτερη και για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό το σχέδιο αυτό και θα το ξεκινούσαμε αμέσως. Χρειάζονται, όμως, κάποια χρόνια για να ολοκληρωθεί, δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, οπωσδήποτε χρειάζονται μερικά χρόνια για την υλοποίηση του έργου.

Θα ήθελα, επίσης, να σας ενημερώσω ότι για το έτος 2016 ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Σερβίας ξεπέρασε το 2,8%. Κυρίως σημειώθηκε θεαματική πρόοδος στον τομέα της μεταποίησης. Να προσθέσω ότι ο προϋπολογισμός μας για το έτος 2016 κλείνει με πλεόνασμα.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση με την Ελλάδα, νομίζω ότι μεγάλο κέρδος για μας θα είναι το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης, γιατί όσο η Ελλάδα είναι πιο κοντά στην Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη και εμείς είμαστε πιο κοντά στην Ελλάδα, αλλά και στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Και αυτό ειδικά είναι σημαντικό για τους Σέρβους, οι οποίοι πάνε πολύ συχνά στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για τους Έλληνες που έρχονται στη Σερβία. Το έργο αυτό θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά στον τομέα της μεταποίησης, τομέας που ενδιαφέρει πολύ και τις δύο πλευρές.

Εμείς θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από την πλευρά μας για την υλοποίηση του έργου αυτού, θα προσπαθήσουμε το καλύτερο δυνατό σε συνάρτηση με τη βελτίωση της οικονομικής μας κατάστασης. Εξάλλου, το κόστος κατασκευής είναι πολύ χαμηλότερο από το κόστος κατασκευής ενός αυτοκινητόδρομου. Πάντως, είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε το έργο και σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε αποτελέσματα.»

Αλλά για να μην νομίζετε πως η Αθήνα έφαγε μόνο γκόλ να σημειώσουμε και ένα καλό δοκάρι που είχε στο 90΄, όταν ξαναείδε όραμα απο αυτά τα ωραία που την μια σε παρακαλάνε να σου δανείσουν, την αλλη βαράνε νταούλια, κτλ

Λέει λοιπόν ο Α. Τσίπρας:«Πέρα από τη σιδηροδρομική διασύνδεση, όμως, θα ήθελα να σας πω και για ένα άλλο πολύ μεγάλο έργο, που μπορεί να αλλάξει τη γεωγραφία των Βαλκανίων. Γιατί, ξέρετε, εμείς πιστεύουμε ότι η γεωγραφία των Βαλκανίων πρέπει να πάψει να αλλάζει με πολεμικές επιχειρήσεις, με επιθέσεις, παρεμβάσεις και με εθνικιστικές αναφορές. Αλλά μπορεί να αλλάξει η γεωγραφία μέσα από την ειρηνική συνεργασία, μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα, μέσα από projects που θα ενώνουν τους λαούς και δεν θα τους διχάζουν».

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναρωτιόταν ακόμα και Βούτσιτς αν εκεί ψηλά που βρίσκεται ακούει καλά ή τον γελούν τα αφτιά του….

Θα αλλάξει και την…γεωγραφία των Βαλκανίων η Ελλάδα!!! Τελείωσε με την Ευρώπη γενικά και είπε τώρα να πάρει και τις γωνίες ένα δεύτερο χέρι σαν να λέμε…

Απορώ γιατί πάμε έξω; Πραγματικά απορώ.

Για τους τολμηρούς,όλες οι δηλώσεις και βίντεο στην σελίδα του πρωθυπουργού

Advertisements