ΝΙΚΗ ή …ήττα;

στις

Άλλη μια τελετή για κάτι σημαντικό, άλλη μια τελετή απο την οποια όλα δείχνουν πως και πάλι έμειναν μόνο… οι φωτογραφίες.

Σήμερα στην Σχολή Ικάρων έγινε η απονομή της Διαμνημόνευσης του «Αστέρα Αξίας και Τιμής» σε Αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), που συμμετείχαν στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ», στην Κύπρο, τον Ιούλιο 1974.

Παρουσία Στελεχών εε και Αποστράτων, συγγενών των τιμώμενων Αξιωματικών και πολιτικών οι οποίοι βρίσκονταν μάλιστα στην πρώτη σειρά.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.jpg

Δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία τιμά αυτούς τους ανθρώπους που για πολλά χρόνια άδικα ξέχασε. Η αρχή, η ουσιαστική αρχή για να μπεί τέλος στην αδικία έγινε το 2008 με το ΦΕΚ 1178 Γ.

%cf%86%ce%b5%ce%ba

Η πολιτεία μάλιστα άλλαξε ουσιαστικά την στάση της με την οποία αντιμετώπιζε ώς «αόρατους» τους πολεμιστές για την ανεξαρτησία της Κύπρου στις 16 Ιουλίου του 2007 οταν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, μαζί με τον Β. Μιχαλολιάκο και τον Ι. Λαμπρόπουλο επέδωσαν αναμνηστικά μετάλλια και τιμητικά διπλώματα στους πολεμιστές της Τηλυρίας και της Λευκωσίας το 1964, στην Κοφινού-Αγ. Θεοδώρους το 1967 και σε όσους πολέμησαν την χρονική περίοδο 20-7-1974 έως 20-8-1975.

Κοιτάω τις σημερινές φωτογραφίες όμως και με πιάνει θλίψη. Μοιάζει να μην έχουμε προχωρήσει και πολύ απο τότε. Τόσα χρόνια.

Δεν είναι μόνο το ερώτημα «γιατί τιμήθηκαν τώρα;,γιατί όχι πριν 3 μήνες που δεν υπήρχε η προκλητική ρητορική του Ερντογάν ή μετά 3 μήνες;» όπου η απάντηση είναι μάλλον αυτονόητη, είναι το μισοάδειο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων που σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί δεν κλήθηκαν σχολεία της περιοχής; Απο βιασύνη ή απο επιλογή;

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ.jpg

Ψάχνω να βρω μια αναφορά στην επίσημη ανακοίνωση για το ποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση της Κύπρου. Δεν βρίσκω τίποτα…Εσείς; Το στομάχι σφίγγεται και άλλο…

%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%84%ce%b7

Θυμάμαι ξαφνικά ένα ρεπορτάζ που έκανα πριν χρόνια. Σε ένα σχολείο στην Νέα Φιλαδέλφεια μαθητές «ξεσπούσαν» πάνω σε ένα ΝΟΡΑΤΛΑΣ. Το αεροσκάφος της ΝΙΚΗΣ. Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί η Πολεμική Αεροπορία «μοιράζει» αεροπλάνα δεξιά και αριστερά. Αρκετά χρόνια μετά μπορώ όμως να δείξω κατανόηση στην άγνοια των πιτσιρικάδων. Κανείς βλέπεις ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να τους διδάξει τα βασικά σε μιά κοινωνία που η Αριστερά φλερτάρει με την Χρυσή Αυγή και δεν θεωρεί ως φαίνεται και τόσο σημαντικό να καίγεται η σημαία.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ.jpg

Ίσως να είναι δύσκολο σε κάποιους να καταλάβουν πως χιλιάδες χρόνια τώρα, σε όλο τον κόσμο, κανείς δεν είναι τόσο παλαβός ώστε να πάει να σκοτωθεί για ένα τεμάχιο υφάσματος; Γιατί αν ήταν έτσι θα σκοτώνονταν και για κάλτσες και για πουκάμισα και για βρακιά. Πάνε χαμογελαστοί στον θάνατο όπως πήγαιναν και τα παλικάρια της επιχείρησης ΝΙΚΗ για αυτά που ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ αυτό το «πανί».

Άραγε πώς μαθαίνει η κοινωνία; Με μια διεκπεραίωση; Με μια τυπική τελετή και δυο λόγια στο πόδι τί απο όλα αυτά έμαθε η ελληνική κοινωνία; Με κάποια ρεπορτάζ στα «ψιλά» και στα γρήγορα;

Μήπως θα βγάλει κάποιο έντυπο η πολιτεία να το πάει στα σχολεία; Αλήθεια εκείνο το φυλλάδιο για τις γερμανικές αποζημιώσεις που θα έβγαζε το υπουργείο τι κάνει;

Και αναρωτιέμαι αν όλα αυτά δεν συνιστούν ήττα τότε τί;

Ας είναι όμως. Ας δεχτούμε πως όντως η πολιτεία, η κυβέρνηση στην περίπτωση μας, θέλει να τιμήσει τους Ήρωες. Όχι σποραδικά και παρεπιμπτόντως αλλά ουσιαστικά, με βάθος και διάρκεια.

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό! Να καθιερώσει το υπουργείο έναν ετήσιο διαγωνισμό. Διαγωνισμό για την «ΝΙΚΗ». Με εκθέσεις, ζωγραφική, τραγούδι για τα σχολεία και με βραβείο την ξενάγηση στο μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας και μια πτήση. Μια πτήση που δεν χρειάζεται να γίνει με μαχητικό (αν και από οτι ακούω τα λεφτά μας περισσεύουν και σύντομα θα πάρουμε ίσως και δορυφόρους…).

Μπορεί να γίνει με ένα C-130 με τους μαθητές, ΝΙΚΗτες, να φορούν τα μπουφάν ιπταμένου με τα ονόματα τους, αφού έχουν μάθει τί έγινε τότε, πώς ξέχασε η πολιτεία τόσα χρόνια, και πώς εκ των υστέρων αποφάσισε να κάνει το χρέος της.

Αυτό ναι. Αυτό θα ήταν ένα μάθημα που θα ήταν χρήσιμο για να μην επαναληφθούν τα λάθη τους παρελθόντος…

 

Advertisements