Ο παλιός είναι αλλιώς

στις

Τι ήρθε να κάνει ο Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα;

Τον έπιασε το άγχος λίγο πριν παραδώσει στον Ντόναλντ Τράμπ μήπως και δεν πεί ξανά τις γνωστές του θέσεις για την οικονομία και το ελληνικό χρέος;

Ένιωσε την ανάγκη να έρθει στην άλλη άκρη του κόσμου για να απαντήσει στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον Τράμπ;

Ήρθε για τουρισμό;

Ο Guardian απαντά με ένα δημοσίευμα του, πριν λίγο, παρουσιάζοντας την πιο πειστική ίσως απάντηση στο ερώτημα γιατί ήρθε στην Ελλάδα ο Ομπάμα;

GUARDIAN.PNG

Ήρθε για να μειώσει, ώς γνήσιος αμερικανός πατριώτης και πρόεδρος των ΗΠΑ, με φόντο την Αθήνα της αρχαίας Δημοκρατίας, το «κόστος» της εκλογής Τράμπ για την χώρα του και να διαβεβαιώσει την Ευρώπη πως θα υπάρχει συνέχεια.

Έχουν άδικο; Τι καλύτερο απο την χώρα μας, την Ελλάδα για μια τέτοια αποστολή; Το κατάλληλο φόντο και «πακέτο» μια ορθάνοιχτη θύρα μιας απελπισμένης χώρας που θα πεί και θα κάνει τα πάντα για ένα διπλωματικό «χάδι».

Και δεν είναι μόνο ο Guardian.

Απίστευτο; Τυχαίο; Ή απλά λογικό; Και η New York Post έχει ακριβώς την ίδια εκτίμηση.

NYP.PNG

Φυσικά  δεν παραγνωρίζω οτι αυτή η αποστολή περιείχε και ως κέρδος το «δώρο» των καλών λόγων προς την Αθήνα και της (με λόγια) στήριξης της υπόθεσης του χρέους. Με μικρό κόστος, ή καλύτερα μηδενικό αφού δεν ήταν κάτι καινούργιο, για τον Ομπάμα.

Αντιθετα καινούργια ήταν η (με ΠΦΑ κυβέρνηση) θερμότατη υποδοχή στο πρόσωπο του Μπάρακ Ομπάμα των ΗΠΑ απο τον Αλέξη Τσίπρα* και τον Προκόπη Παυλόπουλο**.

Και καλοδεχούμενη και επιθυμητή απο τις ΗΠΑ (ΑΝΣΚ – αντικειμενικός σκοπός- κατά την στρατιωτική ορολογία) η τελευταία ατάκα Τσίπρα στις κοινές δηλώσεις («Πιστεύω, λοιπόν, ότι το επόμενο διάστημα δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα στη σχέση της ΕΕ και της Ελλάδας με τις ΗΠΑ»).

Ποιός είπε πως είναι δύσκολο να κερδίζεις στις διμερείς σχέσεις; Είναι εύκολο. Αν ξέρεις.

ΥΓ: Ίσως όμως να μην φτάνει μόνο να ξέρεις…Ίσως να πρέπει και να μπορείς. Και κυρίως να θέλεις. Να θέλεις και να μπορείς ως την τελευταία στιγμή να κάνεις το καλύτερο όχι για το κόμμα σου αλλά για την χώρα σου που δεν πρέπει να μείνει «καμμένη γη», σαν αυτή που θα βλέπουν οι Αμερικάνοι, ανάμεσα τους και επενδυτές τώρα που είναι μεσημεράκι στις ΗΠΑ και θα σερφάρουν στο δίκτυο με την επίσκεψη Ομπάμα να διανθίζεται απο φωτογραφίες με επεισόδια στα Εξάρχεια.

ΥΓ2: «Έγραψε» η ΕΡΤ 3 με την επιλογή να προβάλει την ταινία «Μπίζνες στα Βαλκάνια» την Τρίτη. Μπορεί να έτυχε (σαν τα προβλήματα που απέκτησε το ίντερνετ…)  αλλά σίγουρα… πέτυχε

======================================================================

*είπε μεταξύ άλλων:Η Ελλάδα υποδέχεται έναν Αμερικανό Πρόεδρο που καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του υπερασπίστηκε με σθένος τις αξίες αυτές. Που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξάρτητα από το χρώμα, τη θρησκεία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό.Που εργάστηκε για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Που ενέταξε εκατομμύρια Αμερικανούς στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Που συνέβαλλε με όλες του τις δυνάμεις και όλη του την επιρροή για μια ανθρωπιστική λύση στη μεγάλη Προσφυγική κρίση. Τη μεγαλύτερη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Και – επιτρέψτε μου να σημειώσω, γιατί το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα – έναν Πρόεδρο που απέναντι στην οικονομική κρίση του 2008, οδήγησε την αμερικανική οικονομία σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο από αυτόν που η Ευρώπη επέλεξε. Οχτώ χρόνια μετά, τα αποτελέσματα είναι περισσότερο από ορατά.

** ο οποίος ανάμεσα σε Ελύτη και Β ΠΠ είπε και :σας υποδέχομαι ως τον Πρόεδρο της μεγάλης και φίλης Χώρας των ΗΠΑ, ο οποίος διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράσπιση του Ανθρώπου, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης. Και είναι ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά, τα οποία καθορίζουν τις διαστάσεις της παγκόσμιας απήχησης και ακτινοβολίας σας.Γι’ αυτή την απήχηση και ακτινοβολία σας μαρτυρούν, φυσικά μεταξύ άλλων, οι πρωτοβουλίες σας σχετικά με την αντιμετώπιση της παγκόσμιας βαθειάς οικονομικής κρίσης, την στήριξη του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου, την διαχείριση του οξύτατου, επικών διαστάσεων όπως έχετε τονίσει, Προσφυγικού ζητήματος υπό όρους Ανθρωπισμού και Δικαιοσύνης και την πάταξη της τρομοκρατικής βαρβαρότητας όπως ταιριάζει σε στυγνούς εγκληματίες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.

Advertisements