Αλέξη, αυτός είναι παγκόσμιος ρόλος για σένα.

στις

Έχω σιχαθεί να ακούω τα περι πολιτικών λύσεων σε οικονομικά προβλήματα.

Είναι σαν να σου λέει κάποιος πως για να μην τρακάρεις υπάρχουν δύο τρόποι.

Ή να μάθεις οδήγηση, ή να πάς το αυτοκίνητο για αγιασμό στο γνωστό μοναστήρι (στα Μεσόγεια αν δεν κάνω λάθος).

Δεν υπάρχουν δυο τρόποι.

Ένας είναι. Για να μην σκοτωθείς μάθε οδήγηση, για να μην εξαθλιωθείς παίξε το παιχνίδι της οικονομίας με τους κανόνες του (ναι έχει κανόνες).

Και αν δεν μπορείς να το μάθεις τότε προς Θεού, ή όπου πιστεύει ο καθένας, μην ανακατεύεσαι. Πόσες καταστροφές θα διαπραγματευτούμε ακόμα;

Αρκετά όμως με την θεωρία.

Έχω πρόταση, επωφελή για όλη την Δυτική Οικονομία, για τον Αλέξη Τσίπρα. Και μιλάω πολύ σοβαρά.

Ο ρόλος βασικά απαιτεί πολύ «λέγειν».

Πρόσφατα ήμουν σε ένα τραπέζι όπου υπήρχαν επιχειρηματίες ή πρωην επιχειρηματίες με εδραιωμένη την πεποίθηση πως τους κατέστρεψαν τις επιχειρήσεις (νήματα, κλωστές, υφάσματα, ρουχάδικα, παπουτσάδικα, κτλ….) οι Ασιάτες.

Η καταστροφή σημειώνω και τονίζω έγινε κατα βάση ΠΡΟ ΚΡΙΣΗΣ. Αλλά συνεχίζεται και επεκτείνεται. (ντόμινο, φαινόμενα πεταλούδας, κτλ)

Έχουν σε σημαντικό βαθμό δίκιο. Έτσι νομίζω. Το εξαθλιωμένο εργατικό δυναμικό αυτών των χωρών, και άλλων, γέμισε προιόντα την Δύση αλλά ταυτόχρονα την «στράγγιξε» απο παραγωγή σε σημαντικούς τομείς, στην αρχή όταν όλα είχαν ακόμα κεκτημένη ταχύτητα οι Δυτικοί εργαζόμενοι νόμιζαν οτι ζουν το απόλυτο όνειρο της φτηνής κατανάλωσης, το «καύσιμο» όμως τέλειωσε γρήγορα και στην συνέχεια η διαμορφωμένη πραγματικότητα (συρρίκνωση δυτικής παραγωγής, εισαγωγές προιόντων που φτιάχνονται ουσιαστικά χωρίς κόστος) «επέβαλε» την «κινεζοποίηση» μισθών και συνθηκών στην Δύση και σύντομα όταν η «κινεζοποίηση» δεν μπορούσε να πάει άλλο απλά άρχισαν να σκάνε οι επιχειρήσεις και να μένουν άνεργοι οι εργαζόμενοι.

Αυτό Αλέξη συμβαίνει διότι όπως είπαμε στις τρίτες χώρες που ψάχνουν αγορά στην Ευρώπη κατα κανόνα οι άνθρωποι δεν είναι εργαζόμενοι αλλά σχεδόν σκλάβοι. Δουλεύουν, μένουν και ζουν σε άθλιες συνθήκες, με αστείες αποδοχές την ώρα που σωρεύονται αμύθητα πλούτη στους ολιγάρχες.

Προφανώς δεν θα σου ζητήσω να αλλάξεις τον κόσμο ούτε να γίνεις πλανητάρχης….

Μπορείς όμως να πιάσεις αγκαζέ τους άλλους του Νότου, αλλά και όσους απο τον Βορρά νομίζεις, να τους πείς πως η Ευρώπη και γενικά η Δύση δεν πρέπει να δέχεται να γίνει «βαποράκι» και συννένοχη, πως εμείς δεν έχουμε κανενα λόγο να υπερασπιζόμαστε συμφέροντα πολυεθνικών («δεν μας κρατάει κανείς») και να ξεκινήσετε μαζί έναν αγώνα για την επιβολή κανόνων στο τι εισάγεται στην ΕΕ. Να ενεργοποιήσετε και όλα αυτά τα κινήματα που έχετε υπό την ομπρέλα σας, κτλ .

Δυτικοί οικονομολόγοι θα έβγαζαν σπυριά σε τέτοιου είδους περιοριστικές τακτικές αλλά εμείς πάνω απο όλα βάζουμε τον άνθρωπο οπότε δεν κολλάμε.

Το έργο είναι απλό. Η Ευρώπη δεν δέχεται να συμβάλει στο να μένουν άνθρωποι «κλειδωμένοι» στον τρίτο κόσμο. Χρησιμοποίησε την επιρροή σου, βάλε τα κανάλια σου να παίζουν κάποια απο τα τόσα ντοκιμαντέρ που περιγράφουν την κατάσταση για να μάθει ο κόσμος, κάνε μια σύνοδο του Νότου, βάλε την νεολαία του κόμματος σου να πεί όχι στα προιόντα που λάμπουν απο έξω αλλά είναι το φόρεις του πιο μεγάλου σκοταδιού.

Τι προσδοκούμε απο αυτή την πολιτική τακτική;

Αν συμμορφωθούν οι τρίτες χώρες (πράγμα χλωμό) με τους όρους της αγοράς της ΕΕ (για υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, ασφάλεια πρώτων υλών, δίκαιο μισθό, κτλ) το κόστος τους θα πάψει να είναι απαγορευτικό για τον εσωτερικό ανταγωνισμό της ΕΕ. Αν δεν συμμορφωθούν απλά θα υπάρχει μόνο ο εσωτερικός ανταγωνισμός με μια τεράστια εσωτερική αγορά.

Υπάρχουν πολλά ακόμα «αν», «επειδή», «ίσως» και «εφόσον» αλλά προσπάθησα να μην σου φάω τον χρόνο.

ΥΓ: Θα σου πουν, και εμένα μου το ειπαν, πως θα έχουμε πρόβλημα με προιόντα που δεν τα έχει πια σχεδόν καθόλου ως παραγωγή η Δύση και δεν φτιάχνονται απο την μια μέρα στην άλλη. Ειδικά ηλεκτρονικά. Ε…κάθε κανόνας έχει τα παραθύρια του. Πρέπει να αεριζόνται οι νόμοι για να μην μουχλιάζουν. Κάτι θα βρείτε. Μην τα κάνω όλα εγώ.

ΥΓ2: Μέχρι να γίνουν όλα αυτά όμως στο εσωτερικό καλό θα ήταν να κοπούν οι προκλητικές σπατάλες να γλιτώσουμε μερικά εκατομμύρια.

Advertisements