Ο κατήφορος

στις

Όταν παίρνω φόρα, φόρα κατηφόρα κι ο Θεός ο ίδιος δε με σταματά…(απο το «Ζήλεια μου»)

Μόνο που στην περίπτωση μας δεν υπάρχει κανείς να μας «ζηλέψει».

Τι να ζηλέψει; Την συζήτηση στην βουλή για «τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς και την επιρροή τους στο θεσμικό και πολιτικό σύστημα της χώρας και την αντιμετώπισή τους»;;;

Σε ποιά άλλη χώρα του κόσμου υπάρχει τόσο προκλητικά, τόσο ανοιχτά, τόσο φυσικά η παραδοχή πως ένα….διαπλεκομενόδιαφερθαρμένο είμαστε;

Για την αντιμετώπιση δεν ακούσαμε πολλά. Και όσα ακούσαμε ήταν «να είχαμε να λέγαμε».

Στα κανάλια έμειναν οι κόντρες και οι κορώνες και στον πολίτη η απορία….

Το να είναι «στον πάγο» νέοι με αξία για να προωθούνται «τα δικά μας παιδιά» τί είναι; Διαφθορά ή διαπλοκή;

Το να αφήνεις την χώρα να βουλιάζει και να μην κάνεις τίποτα για να την σώσεις, τί είναι; Διαφθορά ή διαπλοκή;

Το να μην φροντίζεις να δώσεις τα ελάχιστα εφόδια στην νέα γενιά τί είναι; Διαφθορά η διαπλοκή;

Το να παίζεις με το μέλλον ένος Έθνους, τί είναι; Διαφθορά ή διαπλοκή;

Ξέρω πως πολλοί, ιδίως όσοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν εξασφαλίσει τα προς το ζήν (και κάτι παραπάνω) με την ευγενική προσφορά του ελληνικού δημοσίου εύκολα θα τα απορρίψουν όλα ώς «εκτός θέματος».

Αυτοί που βρίσκονται ψηλά
Θεωρούνε ταπεινό
Να μιλάς για το φαΐ
Ο λόγος; Έχουνε κι όλας φάει

(Μπ. Μπρέχτ)

Σταχυολογώ, τυχαία, μερικά απο τα όσα ακούστηκαν στην βουλή…

«Μία είναι η ευθύνη του δικαστή σήμερα: Να ξαναβρεί το θάρρος να κάνει το καθήκον του με αυταπάρνηση και ανεξαρτησία».

«Τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου βρήκαν σε εσάς τον θετό τους πατέρα! Και βέβαια ο δικηγόρος του Κουτσόγιωργα βρήκε σε εσάς τον καινούργιο του εργοδότη».

«Κι επειδή μας είπατε ότι εσείς δεν ξέρετε πού να βάλετε τα πεντάευρα και έχετε πρόβλημα, αναρωτιέμαι αν ρωτήσατε καθόλου τους Υπουργούς σας που ξεχνούσαν κάτι εκατομμύρια και κάτι μετοχές να δηλώσουν στο «πόθεν έσχες». Πού τα βολεύανε; Ή ο έλεγχος δεν αφορά το στενό σας περιβάλλον;»

«ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Εγώ βγήκα δύο φορές Πρωθυπουργός με την ψήφο του λαού. Άστα αυτά τώρα!ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Γιατί τέτοιος εκνευρισμός; Και τον ενικό σ’ εμένα να τον αφήσετε! Αυτές τις ψευτομαγκιές αλλού θα τις κάνετε!»

«Αν για σας νομίζετε ότι είναι εύκολο να καταπίνετε αυτά τα χαστούκια, δεν είναι καθόλου τυπικό ζήτημα να κρίνεται η χώρα μερικώς ανεπαρκής και να παίρνουμε μόνο το 1,1 δισεκατομμύρια σήμερα και να παραπέμπεται το υπόλοιπο ποσό σε νεότερη απόφαση».

«Είχατε πολλούς τέτοιους -και τους ανταμείβετε σήμερα με λεφτά του ελληνικού λαού- για να βρίζουν όσους δεν σας αρέσουν. Πού τους κρύβετε; Στο Μαξίμου, στο Υπουργείο Αμύνης, στις υπηρεσίες ενημέρωσης, στα υπόγεια της Κουμουνδούρου».

Ας υποθέσουμε πως είστε κάπου και ακούτε, πως είστε ένας απο αυτούς τους «ισχυρούς» που αύριο θα πάρουν απο τους συνεργάτες τους μία αναφορά και όταν ρωτήσουν «τί είναι αυτό;» θα πάρουν την απάντηση «Ελλάδα»…

Και τώρα ρωτώ…Αν ήσουν επενδυτής, αν ήσουν «θεσμός», αν ήσουν απλά κάποιος με όρεξη να σπάσει πλάκα….Απέναντι σ΄αυτό το «κράτος» θα πέταγες έστω και ένα cent απο τα λεφτά σου, χωρίς να έχεις τουλάχιστον την διάθεση να το…γλεντήσεις δεόντως;

Advertisements