Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχασε το στοιχημα της αμυντικής βιομηχανίας. Το λένε τα έγγραφα.

στις

Τα λόγια ήταν μεγάλα. Οι προθέσεις μπορεί να ήταν αγαθές. Το αποτέλεσμα όμως είναι καταστροφικό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απέτυχε.

Παταγωδώς.

Η ΕΛΒΟ πάει στο υπερταμείο όπως πλέον διαβάζουμε παντού, ακούγεται πως και η τύχη της ΕΑΒ θα είναι ανάλογη στο μέλλον. Ο Βίτσας απο την μεριά του ώς αναπληρώτης υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε πως : «Η ΕΛΒΟ είναι  μια εταιρεία η οποία είναι πολύ ειδική. Εδώ και περίπου τρία χρόνια είναι υπό εκκαθάριση, δηλαδή έχε μπει σε διαδικασία εκκαθάρισης. Ένα κομμάτι, με βάση το καταστατικό της ασχολείται με την πολεμική βιομηχανία, βεβαίως το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι λίγη η δουλειά που κάνει .  Στην ΕΑΒ το 70% ασχολείται με δουλειές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όχι μόνο της Αεροπορίας, αλλά και του Στρατού και του Ναυτικού. Άρα στην ΕΑΒ υπάρχουν σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας».

Θα μπορούσε λοιπόν να πεί κανείς πως τουλάχιστον υπάρχει μια κάποια αισιοδοξία για την ΕΑΒ, μόνο που…

Μόνο που τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αντίθετα απο τα αισιόδοξα λόγια, δείχνουν πως μόνο η απαισιοδοξία είναι δικαιολογημένη.

Στα δημοσιοποιημένα στοιχεία της ΕΑΒ είναι ξεκάθαρο πως μια εταιρεία που ήταν σε φάση απογείωσης (κερδοφόρα) στα χέρια της κυβέρνησης συνετρίβη με τεράστες ζημίες. Σημειώνω, οι δαπάνες έμειναν σταθερές, και το έγγραφο ειναι καθαρό η διοίκηση έκανε ότι ήταν δυνατό. Είναι βέβαιο πως και οι εργαζόμενοι έκαναν τα πάντα. Ποιός λοιπόν μένει για να αναζητηθούν ευθύνες; Φυσικά η κυβέρνηση που πίστεψε πως ένα μόνο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού φτάνει….

%ce%b5%ce%b1%ce%b2

%ce%b5%ce%b1%ce%b2-2Ως αστερίσκο απλά να σημειώσουμε πως και η ΕΑΒ «πλήρωσε» αυτό που πλήρωσαν εκατομμύρια Έλληνες αλλά η κυβέρνηση κάνει πως δεν το καταλαβαίνει (ίσως και να το θεωρεί…αναπτυξιακό εργαλείο…). Ποιό; Μα το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital control, συνέπεια του ατυχούς της τζογαρίσματος.

capital

Και φυσικά δεν είναι μόνο η ΕΑΒ που είναι σε δύσκολη θέση (πράγμα τραγικό για μια πραγματικά παγκόσμια εταιρεία που και τωρα έχει πελάτες κολοσσούς και αν την άφηναν στην ησυχία της θα είχε περισσότερους). Απο κοντα και το βαρύ πυροβολικο. Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι καταγγέλουν «Είναι βέβαιο ότι η παραγωγική διαδικασία είναι τραγική, στο ταμείο της εταιρείας δεν υπάρχει «ούτε ένα ευρώ» για την υλοποίηση υπογεγραμμένων παραγγελιών (υπάρχει κίνδυνος επιβολής ποινικών ρητρών), όσο δε για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, ούτε συζήτηση».

Καταλάβατε; Μια εταιρεία που μπορεί να τρέξει μαραθώνιο είναι με τα πόδια δεμένα! Όσο για το ποιός ευθύνεται; Οι εργαζόμενοι είναι ξεκάθαροι: «Η παραγωγική αδράνεια της εταιρείας και το οικονομικό αδιέξοδο προέρχονται δυστυχώς από τις πολιτικές τις οποίες η Κυβέρνησή σας εφαρμόζει».

Και βέβαια υπάρχει και ο μεγάλος φάκελος Ναυπηγεία… Το μέλλον και εκεί είναι μαύρο.

Να θυμηθούμε λοιπόν τα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ προεκλογικά για την αμυντική μας βιομηχανία; Εθνική υποθεση έλεγαν και είναι. Για δυνατότητες ανάπτυξης μιλούσαν, και υπάρχουν. Για ανάγκη στήριξης έκαναν λόγο και…δυστυχώς αποδεικνύεται πως η πιο μεγάλη ανάγκη δημιουργήθηκε επι των ημερων τους.

Ας πηγαίνουν λοιπόν να βγάζουν λόγους και φωτογραφίες αν τους ευχαριστεί. Μα προς Θεού ας αφήσουν τις αμυντικές βιομηχανίες να «πάρουν το πρωτάθλημα» (αφού στην κυβέρνηση αγαπούν την ποδοσφαιρική ορολογία).

Η αμυντική βιομηχανία έχει και ομάδα, και γήπεδο και ιστορία και μέλλον αν την αφήσουν ήσυχη.

Είναι τόσο απλό τελικά.

σημείωση. Η φωτογραφία τραβήχτηκε μόλις τον Μάιο. Είχε γίνει διυπουργίκη και έλεγαν για την ΕΑΒ πως «Δόθηκε λύση σε χρονίζοντα θέματα που αφορούν την στελέχωση της βιομηχανίας με ενίσχυση του προσωπικού από εκκρεμείς διαγωνισμούς ώστε να προχωρήσει η εκτέλεση συμβάσεων με τις Ένοπλες Δυνάμεις και ξένα κράτη καθώς υπάρχουν έργα αξίας περίπου ενός δις ευρώ για τα επόμενα χρόνια.
Επίσης δόθηκε λύση σε οικονομικά ζητήματα του προσωπικού και συζητήθηκαν προτάσεις για την διευθέτηση θεμάτων που εκκρεμούσαν για πολλά χρόνια».

Αραγε επιμένουν;

 

Advertisements