Λεφτά υπάρχουν (;)

στις

Στο πανεπιστήμιο έμαθα πως τα πάντα είναι θέμα προτεραιοτήτων.

Μια επιχείρηση, ένας σύλλογος αλλά και ένα κράτος δεν είναι τίποτα άλλο απο ένας οργανισμός.

Ένας ζωντανός οργανισμός.

Το αν θα επιβιώσει ή θα χαθεί εξαρτάται απο τις επιλογές που θα κάνει.

Απο τις προτεραιότητες του.

Οι επιλογές αυτές βέβαια δεν είναι απεριόριστες. Το περιβάλλον καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες επιλογής.

Ακριβώς όπως ο χειμώνας ή το καλοκαίρι καθορίζει την ποσότητα της παρεχόμενης τροφής αναγκάζοντας ζώα να μεταναστεύουν για την επιβίωση.

Στην δική μας περίπτωση, με αφορμή την μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τα ειδικά μισθολόγια, και για την περίπτωση που εξετάζουμε αυτά των Στρατιωτικών, το απόλυτο κριτήριο είναι η λεγόμενη δημοσιονομική συγκυρία.

Το αν δηλαδή λεφτά υπάρχουν.

Ας μην σταθούμε στην ηθική αξιολόγηση αυτής της στάσης. Του αν δηλαδή μπορεί ο πολιτικός κόσμος να υποστηρίζει εκ των υστέρων πως οι υποσχέσεις που έχει δώσει προεκλογικά είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και άρα στον «αέρα».

Ας δούμε κάτι άλλο, πιο απλό και πιο ουσιώδες. Αυτό που θα κοίταγε ο κάθε manager που θα ήθελε να βάλει προτεραιότητες στον οργανισμό που διοικεί.

Ας δούμε το θέμα των προτεραιοτήτων.

Την ώρα που ο λεγόμενος πολλαπλασιαστής ισχύος (το ανθρωπινο δυναμικό) «πολλαπλασιάζεται» με την…μονάδα (αφού η μεγαλύτερη υπόσχεση που δίνεται είναι πως τα πάντα θα μείνουν ώς έχουν), δίνονται περίπου 7 εκατομμύρια σε…απόρρητες δαπάνες!

aporrhtes

Την ίδια ώρα τρέχουν και μια σειρά απο εξοπλιστικές δαπάνες.Πέρα απο τα γνωστά εκατοντάδες εκατομμύρια, περι τα 400-500 εκ $, για τα γερασμένα ελικοφόρα αεροσκάφη του Ναυτικού η Πολεμική Αεροπορία αγοράζει νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη κόστους 4.200.000,00€ ενώ θα μπορούσε για παράδειγμα να ζητήσει απο συμμαχικές δυνάμεις να «ανταλλάξει» εκπαίδευση σε διαφορετικά στάδια ώστε να στέλνουμε εμείς ιπταμένους στο εξωτερικό για τα αρχικά στάδια και να εκπαιδεύουμε σε μία απο τις κορυφαίες, αν όχι στην κορυφαία αεροπορία ξένους ιπταμένους στα τελικά στάδια. Ενω το Πολεμικό Ναυτικό τονώνει και την γαλλική πολεμική βιομηχανία με την συντήρηση οπλικού συστήματος που διαθέτει η οποία φτάνει στα σχεδόν 2 εκ. ευρώ.

polemiko naftiko

Αναλογα παραδείγματα θα μπορούσα να απαριθμώ για ώρες. Το ερώτημα όμως είναι τι εννοούν όσοι διοικούν αυτόν τον τόπο, απο το μετερίζι του ο καθένας, όταν όλοι, μα όλοι μιλούν για προτεραιότητες, νοικοκύρεμα, σχεδιασμό, πρόβλεψη, ευελιξία, έξυπνες λύσεις, συνεργασίες, κτλ, κτλ.

Και πάνω απο όλα το ερώτημα είναι αν έχουν μάθει τα λόγια του Ναυάρχου Κουντουριώτη προς τον Ε. Βενιζέλο:«Εγώ κύριε Πρόεδρε δεν καταγίνομαι με το χι συν ψι και τας γωνίας αποκλίσεως. Ξεύρω να πω ένα πράγμα. Καράβια άνευ ικανού εμψύχου υλικού, είναι μόλυβδος βαρύς βυθιζόμενος εντός ύδατος. Σας διαβεβαιώ ότι με τα καράβια που έχομε θα κάμουμε καλά τη δουλειά μας».

Advertisements